Hvordan tæller man løsmasker?

Det kan være svært at holde styr på, hvor mange masker man har i en løsmaskekæde. Og det gælder ikke kun når man er nybegynder. Skakkerlakken har efterhånden hæklet et stykke tid, og tager ikke desto mindre fejl hele tiden. Det gør måske ikke så meget at skulle starte forfra på en grydelap, men hvad med et halstørklæde med en basiskæde på 300 masker…

Her er Skakkerlakkens fif til at få en god start på hækleprojektet.

1. Tæl på bagsiden af kæden

Jeg tænker på forsiden af kæden som dér, hvor garnet former et V for hver maske. Den anden side er bagsiden. Her er der en løkke for hver maske, og det er disse løkker jeg tæller. Man kan nemlig hækle i alle disse løkker, så der er ingen risiko for, at man kommer til at tælle en maske for meget.

Sammenlign dette med forsiden: Hvis man tæller alle V-erne, kommer man til at mangle en maske at hækle i, når man når til enden af kæden. Man kan nemlig ikke hækle i det første V fra nålen.

Desuden er det nemmere at tælle løkkerne på bagsiden af kæden, hvis kæden ikke er blevet helt pæn og lige – og det kan nemt ske, hvis basiskæden er meget lang.

2. Brug pladsmarkører

Mens man tæller løkkerne på bagsiden, kan man sætte pladsmarkører ind for hver 10. eller 20. maske (eller et andet mindre antal, som er til at overskue). Man behøver ikke købe pladsmarkører. Restegarn i en kontrastfarve kan også gøre det.

3. Snyd!

Har uheldet alligevel været ude, er det i nogle tilfælde muligt at snyde. Især hvis det drejer sig om én-maske-for-lidt. Hvis basiskæden viser sig at mangle en maske, kan man forsøge at lirke lidt op i knuden for enden og hækle en maske i dén. Alternativt, hvis der alligevel skal hækles en kant omkring arbejdet (hvilket tit er tilfældet ved grydelapper og tæpper), kan man slippe af sted med at hækle to-i-en i kædens sidste maske.

Har du en maske for meget? Så kan man hækle to masker sammen for enden, hvis der skal hækles en kant omkring arbejdet.

Man kan også overveje, om det overhovedet har betydning for mønstret, at man har en maske for meget eller for lidt. Måske kan man bare lade arbejdet leve som det er?

Og så afhænger det altså også af det garn man arbejder med. Er du ved at gå i gang med et kæmpe blondetørklæde, ville jeg nok anbefale at starte forfra.

Reklamer

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s