Skak

Alle tårnslutspil er remis…

Slutspil har aldrig været Skakkerlakkens store styrke og der kunne sikkert fyldes mange blogindlæg med hendes slutspilskiksere igennem tiderne. Hun har naturligvis mange gode undskyldninger for ikke at studere slutspil.

Det var sikkert gået bedre, hvis jeg ikke havde været i tidnød.

er klassikeren over dem alle.

Rettelse! Det er en meget dårlig undskyldning. Tidnød er netop grunden til at kende sine slutspil ud og ind. I tidnød gælder det at træffe de rigtige beslutninger meget hurtigt. Her er det en stor hjælp at kende sine standardstillinger, gevinstplaner og forsvarsmetoder til hudløshed. Hånden skal vide, hvad den skal lave, inden hjernen kan nå at regne den ud.

Nu at jeg har indset det, er jeg gået i gang. Noget af det værste jeg ved, er tårnslutspil. Pudsigt nok har alle kvindelandstrænere gennem tiderne syntes det nødvendigt at bruge tid på tårnslutspil til træningssamlingerne (hvorfor mon??) og for mig er det som at starte forfra hver gang. Jeg kan intet huske. Jovist har jeg hørt om den korte og den lange side, men hverken min hånd eller min hjerne kan finde ud af, hvor kongen skal hen. Og Lucena er en by i Rusland.1

Når man skal bide i det sure æble, skal man gå hele vejen. Tårnslutspil er min faste følgesvend for tiden. Som en lille opmuntring har jeg givet mig selv lov til at udsætte mine læsere for det på bloggen. Vi må hellere starte med noget af det elementære, så alle læsere kan følge med.

Der er to hovedregler om tårnslutspil.

Regel 1: Alle tårnslutspil er remis.

og

Regel 2: Medmindre de ikke er det.

Regel 1

Først et eksempel, hvor regel 1 gør sig gældende.

Eksempel 1: Remis

Denne stilling er remis, uanset om Hvid eller Sort er i trækket. Det sorte tårn forhindrer, at Hvids konge kan komme frem. Så længe den hvide bonde står på g5 vil tårnet holde sig på sjette række – medmindre Hvid dirigerer sit tårn til f6, naturligvis. Men efter 1.Tb4-f4 Kg8-g7 er 2.Tf4-f6 alligevel meningsløst.

Efter 1.Tb4-b7 Ta6-c6 er Hvid godt klar over, at Sort kender til det famøse sjette-række-forsvar. Hvid kan prøve at bruge bonden som skjold med 2.g5-g6. I næste træk kan den hvide konge komme frem til a6, så nu er der ikke længere nogen mening i at bevogte sjette række. Derfor skifter sort strategi og gør klar til at give skak bagfra med 2…Tc6-c1.

Stillingen efter 1.Tb7 Tc6 2.g6 Tc1.

Lad os først blive overbevist om, hvorfor skak-i-nakken er tilstrækkeligt til at holde remis. Hvid truer Tb7-b8# med 3.Kh5-h6 og nu går det løs. 3…Tc1-h1+ 4.Kh6-g5 Th1-g1+ 5.Kg5-f5 Tg1-f1+ 6.Kf5-e4. Nu er bonden på g6 alene i verden, og Sort spiller stille og roligt 6…Tf1-g1. Hvid må vælge mellem 7.Tb7-b6, hvorefter den Sorte konge kommer frem til g7, eller 7.Ke4-f5 Tg1-f1+ med trækgentagelse.

Nu skal vi se på, hvad der sker, hvis Hvid prøver at undgå skak-i-nakken med 3.Tb7-b4.

Stillingen efter 1.Tb7 Tc6 2.g6 Tc1 3.Tb4.

Sort spiller ufortrødent 3…Tc1-h1+ og efter 4.Tb4-h4 Th1xh4+ 5.Kh5xh4 Kg8-g7 er Sort i sikker havn. Hvis Hvid i stedet prøver at flygte med kongen, bruger Sort den samme strategi som før: så længe kongen dækker g-bonden, gives der skak-i-nakken, og ellers angribes bonden med tårn til g1.

Forsvarsmetoden bestående af en blokade på sjette række afløst af skak-i-nakken tilskrives den franske skakspiller Philidor (1726-1795). Den oprindelige Philidor-stilling inkl. gennemgang finder man her på Wikipedia. At jeg viser teknikken i en alternativ version, skyldes, at jeg varmer op til at vise et finurligt praktisk slutspil her på bloggen. Følg med – den kommer i et af de næste indlæg!

Regel 2

Vi skal lige vende tilbage til den allerførste stilling, og spiller igen 1.Tb4-b7 Ta6-c6 2.g5-g6. Trækket 2…Tc6-c5+ (i stedet for 2…Tc6-c1) understreger regel 1, men er et rigtigt Jackass træk.

Stillingen efter 1.Tb7 Tc6 2.g6 Tc5+.

Efter 3.Kh5-h6 Tc5-c8 påberåber Sort sig et såkaldt passivt forsvar, hvor tårnet aldrig nogensinde mere forlader baglinien.

Eksempel 2: Remis

Dette fungerer dog kun, fordi bonden er så tæt på kanten. Havde alle brikkerne stået et felt længere til venstre, så havde vi været inde under regel 2! Hvid kan svinge tårnet over i h-linien med gevinst.

Eksempel 3: Ikke remis!

Hvid i trækket spiller 1.Ta7-h7 med mattrussel. Der følger 1…Kf8-g8 2.f6-f7+ Kg8-f8 3.Th7-h8+ Kf8-e7 4.Th8xb8 og Sort er færdig.

Hvid vinder også, hvis det havde været Sort i trækket i denne stilling. Efter 1…Kf8-e8 2.Kg6-g7 går bonden uhindret i mål, mens 1…Kf8-g8 2.Ta7-g7+ Kg8-h8 (2…Kg8-f8 3.Tg7-h7 transponerer til stillingen efter 1.Ta7-h7) 3.Tg7-h7+ Kh8-g8 og vi har stillingen efter 1.Ta7-h7 2.Kf8-g8.

Med bonden på g6 fører sideskakken altså til remis, mens det havde været en stor fejl med bonden på f6. Kender din hånd forskel på f-linien og g-linien når der ikke er tid til at bruge hjernen? Don’t try this at home!

1) Faktisk er Lucena er en by i Spanien i nærheden af Córdoba (Wikipedia).

2 kommentarer til “Alle tårnslutspil er remis…

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s