Hækling · Kreativitet · Skak · Strik · Videnskab

Strik og skak og indimellem

En god skakven delte forleden et meget interessant blogindlæg på sin facebook-væg:  How to Find Your Intersections (Or, What’s Your Super-Horse?). Artiklen handler om det at have mange interesser og hvordan man kan opnå enestående resultater ved at kombinere disse interesser, hvor forskelligartede de end måtte være.

Det er netop det forskelligartede, artiklen forsøger at fremhæve. Hvor nogle emner passer som fod i hose (rejser og fotografi, madlavning og køkkenhave, matematik og fysik) er andre kombinationer knapt så oplagte. Skakkerlakken går op i mangt og meget, men da der er langt fra strik til skak, dyrkes disse hver for sig.

Intersections

Artiklen opfordrer til at tænke anderledes. To interesser, der tilsyneladende intet har tilfælles, kan føre dig i en spændende ny retning. Lidt a la modsætninger mødes og sød musik opstår.

Illustration i samme stil som i artiklen “How to Find Your Intersections (Or, What’s Your Super-Horse?)” af Neil Hughes på puttylike.com

Den nye retning betegnes som en intersection (på dansk kunne det hedde fællesmængde), og den er der muligheder i:

  • Unikhed: måske har ingen tænkt tanken før dig.
  • Autenticitet: som produkt af to (eller flere) af dine interesser er den nye retning LIGE DIG.
  • Motivation: da det er lige dig, vil det være nemmere at holde snuden i sporet og opnå nye højder.

I bedste amerikaner-stil (Skakkerlakken er ikke spor fordomsfuld!) hentyder artiklen primært til måder at skille sig ud på – og tjene penge. Efter min mening kan det lige såvel handle om at have glæde af sine hobbyer og få større indsigt.

Hækling og dynamiske systemer

Et godt eksempel på det sidste er den hæklede Lorenz mangfoldighed ved Hinke Osinga og Bernd Krauskopf.

Lorenz-systemet består af tre differentialligninger, der tilsammen beskriver en partikels bevægelse igennem et tredimensionalt rum fra et hvilket som helst startpunkt. Sådan en bevægelse igennem rummet kaldes også for en bane. Afhængigt af partikelens startplacering i rummet vil dens bane enten konvergere til origo (nulpunktet) éller divergere. Måske har du set følgende computersimulation af Lorenz-systemet, hvor de viste baner danner et komplekst divergerende mønster, der kendes under navnet Lorenz Attractor.

Men som jeg allerede nævnte, findes der også punkter i rummet, hvorfra banerne konvergerer til origo. Disse punkter udgør tilsammen Lorenz mangfoldigheden.

Ægteparret Hinke og Bernd, begge forskere i dynamiske systemer (et emne indenfor anvendt matematik), havde udviklet et computerprogram til at beskrive Lorenz mangfoldigheden. De opdagede, at outputtet fra dette program kunne fortolkes som hækleinstrukser. Resultatet er ufattelig smukt og samtidigt en værdifuld fysisk model af mangfoldigheden.

Den hæklede Lorenz-mangfoldighed. https://www.math.auckland.ac.nz/~hinke/crochet/

I denne video fortæller Hinke om Lorenz-systemets oprindelige formål og til slut viser hun sin hæklede manifold frem.

Det, der startede med at være en sjov kombination af Hinkes interesser, endte med at være et pædagogisk værktøj og udstillingsgenstand. Den hæklede Lorenz mangfoldighed er siden sin kreation været et tilløbsstykke på mange videnskabelige konferencer. Desuden har hæklere fra hele Verden givet sig i kast med at hækle deres egen Lorenz mangfoldighed. Opskriften kan downloades via Ravelry.

Origami og ingeniørvidenskab

En bedre forståelse kan på sin tur bidrage til den teknologiske udvikling. Hvor stort dette potentiale er illustreres på bedste vis i denne video.

Jeg får helt lyst til at finde noget farvet papir frem.

Strik og skak

Om Skakkerlakken har fundet sin egen intersection? Ikke så vidt jeg ved – medmindre det skulle være denne blog! Spøg til side. Et hyggeligt lille Venn-diagram med to eller flere af dine hobbyer ikke er nogen garanti for at få en lys ide. Jeg hár faktisk leget lidt med en strik-skak-intersection ved at deltage i en konkurrence, hvor man skulle designe en norsk skak-sweater.

Skakkerlakkens forslag til “Magnus genseren”

Det var hyggeligt, men projektet kom aldrig længere end strikkeprøven på billedet. Og to indlæg her og her på bloggen!

Indtil videre fortsætter jeg bare med at dyrke mine mange interesser enkeltvis. Takket være den i indledningen nævnte artikel vil jeg dog fremover være lidt mere opmærksom på muligheden for at kombinere dem.

Skak, byliv og video!

Så er der heldigvis andre, der dyrker en skak-intersection med stor succes. Det er Rune Friborg og Mathis Eskjær, der står bag organisationen OutRay Chess og facebook-gruppen FUCKING SKAK!!!. Rune og Mathis elsker at spille skak i hyggelige, uformelle omgivelser (på et værtshus for eksempel, eller i en park i København) og det laver de underholdende videoer om.

OutRay Chess står bag en række fede skak-events. I morgen lørdag d. 1. april 2017 er der SKAKsalon i Absalon på Vesterbro i København. I modsætning til de traditionelle skakturneringer handler det ikke om at vinde! Følgende stemningsvideo fra januarudgaven af SKAKsalon viser tydeligt, at OutRay Chess taler til et stort og ungt publikum.

Jeg har tidligere skrevet om Chess & Cheese og Det Snehvide Felt, som Rune og Mathis også var med til at arrangere. Jeg kan varmt anbefale, at man rydder kalenderen og møder op til SKAKsalon i morgen!

Hvad: SKAKsalon

Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V

Hvornår: Lørdag d. 1. april kl. 12-16

Er du kommet i tanke om en spændende intersection derude? Måske har du endda opdyrket din egen? Så skriv en kommentar!

En kommentar til “Strik og skak og indimellem

  1. Meget spændende indlæg. Jeg har tit tænkt på, hvordan min lærergerning og min skak-hobby gensidigt befrugter hinanden. Eksempelvis tror jeg, man skal være bevidst om sine egne utilstrækkeligheder for at blive bedre i skak, og således også når man er i en læreproces.

    Like

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s