Skak

Skakkerlakkens deroute

Det var blevet tid til tredie runde i holdturneringen. Det havde været en lang arbejdsdag med vigtig præsentation og mange møder. Men det var gået godt og nu var hun desto mere klar til at give den en skalle på de 64 felter.

Præsentationen havde været afslutningen på et projekt, der havde taget det meste af arbejdsåret, så hun havde optimeret på alle marginaler. Nyklippet med ultraskarp frisure. Pencilskirt og en lille hæl. Ikke noget med at blive nervøs for at blive dømt på udseendet, når der skulle leveres på det faglige.

Klokken var kampstart og noteringsblanketten udfyldt. Muldvarpen lå skødesløst draperet over den ledige stol ved siden af hende. Dette kunne ikke gå galt. De hvide brikker. Det selvsikre look. En sejr fra tidligere på dagen i bagagen. Nå ja, kiosken havde ikke haft Tyrkisk Peber, så hun måtte nøjes med Poletter. En ubetydelig vævefejl i det ellers perfekte orientalske tæppe.

Og så – en Kongeinder! Den åbning har hun styr på. Sidste gang fik hun ofret springeren på e4 og det var kun manglende rutine, der stod i vejen for sejren mod den talenterede junior. I aften var modstanderen af mere jævnbyrdig kaliber. Hun skal bare stole på sit kendskab til stillingstyperne og spille sunde træk.

Nu gav Sort sig til at tænke og hun rejste sig, rettede på nederdelen og spankulerede over i baren for at hente kaffe. Hun plejer nu aldrig at veksle et ord med nogen under sine partier, men i dag var der overskud til at sludre lidt med holdkammeraterne om den enes nye arbejde, hvor der både var det gode og det man nu helst havde været forude.

Resultatet var naturligvis på ingen måde givet. Det skal man ikke bruge kræfter på at tænke over mens man spiller. Landstrænerens motto:

Det eneste sikre er, at der kommer et resultat til sidst.

Partiet var endnu ung, stillingen objektivt lige, men det er denne type stillinger hun godt kan lide. En smule i tvivl kan man alligevel blive. Et valg mellem to gode fortsættelser. Hun prøver både at huske og at regne, men nogle gange skal man bare tage en beslutning. De 10 minutter hun havde været foran på uret, bliver i hvert fald brugt op.

Et par springere bliver byttet. Dobbeltbonden på g3 opvejes af tårnets pres på f5-bonden. Sort bruger en del tid og det er godt, for hun kan mærke at trætheden melder sig. Det er fristende lige at lukke øjnene lidt. Bare et par sekunder. Nej – så hellere lige spise en lakrids og få skærpet koncentrationen af den salte smag.

Sort har spillet dronningen ud, mens alle officerer på dronningefløjen endnu står i udgangspositionen. Skal hun være ligeglad og forfølge standardplanen med Sc3-d1-e3-xf5, eller er det netop hér hun skal slå kontra med Sc3-b5? Godt hun atter har mere tid end modstanderen. Nu gælder det at fastholde forspringet. Hun skynder sig ud for at få lidt frisk luft i modstanderens betænkningstid. Snubler næsten over et lille trin. Vinterluften slår ubønhørligt ned i det karseklippede hår.

En interessant ide melder sig. Den ene af dobbeltbonderne kan ofres, til gengæld for at Sorts dronning hives over i den halvåbne g-linie. Et såkaldt magnettræk. Det midlertidigt uheldige lineup af dronning og konge kan bruges til at få et tårn ind på tredie række. Kongeangrebet lokker. Jovist, Sort kan forhindre Tf3-g3 ved at spille f-bonden frem, men til gengæld åbnes b1-h7 diagonalen. Ja, dette er lovende, udviklingsforspringet kommer jo oveni.

Og sådan bliver det. Det er da irriterende, at tårnet kan opnå så lidt efter f5-f4. Det er lidt uklart, hvordan Hvid skal følge op. Medmindre Sort skal få lov til at indhente den forsømte udvikling, skal der powerplay til. Hun kan ikke finde noget konkret. Nu er springeren lidt afsides på b5.

Sort har spillet springeren til c5. Skal løberen til c2, hvorfra den kan skifte til d1-h5-diagonalen? Eller til b1, hvor den er mere i sikkerhed? I bagklogskabens lys ser det så enkelt ud, helt anderledes end under spillelokalets sparelamper. Hun ved hun har spillet for optimistisk, nu gælder det at begrænse skaderne. Og sikke den nederdel kryber op hele tiden.

Hun er ikke god til at sidde på hænderne og vente på, hvad modstanderen kommer frem med. Måske der kan genereres lidt modspil på dronningefløjen med a2-a3. Hånden svæver allerede over brættet, da det går op for hende, at et simpelt …a5-a4 fra Sort vil lamme hendes stilling på begge fløje. Så hellere indskyde b2-b3 først.

Sort er ved at få tur i den. Bønderne vover sig lidt længere frem. Endnu et par løbere bliver byttet. Sorts konge har gemt sig i hjørnet og lige om lidt vil det tunge skyts tage opstilling i g-linien. Hun forsøger sig med et billigt trick, men opdager for sent, at modstanderen kan forcere dronningafbytning. Slutspillet trænger sig på og bonden mangler smerteligt.

Hun véd hun er fortabt, men tiden er for knap til at række hånden frem. En mental beslutningslammelse indfinder sig. Så hellere blitze et par træk mere og se hvad der sker. Til sidst vil der være et resultat.

Den selvsikre udstråling har gjort plads for et trist skær i hendes ansigt. Øjnene er rødsprængte af træthed. Mascaraen er tværet lidt ud, nå ja det ville den have været, hvis hun havde brugt makeup. Partiet er slut. Hun rejser sig mens hun fumler med noteringslisten. For sent opdager hun, at nederdelen er kravlet helt op under armhulerne. Til alt held er strømpebukserne af den opaque slags. Modstanderen spørger høfligt, om hun har tid? Nej, hun må vist hellere se at komme hjem.

 

 

Reklamer

2 thoughts on “Skakkerlakkens deroute

 1. Hej Tante!

  Godt med lidt aktivitet på bloggen igen, der ikke er madrelateret…

  “den talenterede junior”… Mon ikke du mener talentfulde??

  hygge

  HM

  ________________________________ Fra: Skakkerlakkens strik og skak Sendt: 11. december 2016 19:25:56 Til: vflleyhane@hotmail.com Emne: [Nyt indlæg] Skakkerlakkens deroute

  Sandra de Blécourt posted: “Det var blevet tid til tredie runde i holdturneringen. Det havde været en lang arbejdsdag med vigtig præsentation og mange møder. Men det var gået godt og nu var hun desto mere klar til at give den en skalle på de 64 felter. Præsentationen havde været “

  Like

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s