Begivenhed · Skak

Skak på Den Sorte Plads

Skakpådensorteplads05
Gadeskak på Den Sorte Plads.

Gadeskak er booming i København. Skakkerlakken har besøgt Det Snehvide Felt, hvor skak, vintervejr, pandekager og gensyn med gamle venner og nye bekendtskaber gik op i en højere enhed.

Det var søndag d. 28. december 2014. Julen var veloverstået, Nytårsaften endnu langt væk og solen skinnede fra en skyfri himmel på et iskoldt vinterlandskab. Med andre ord, de perfekte rammer for en tur ud i det fri: først 30 km i bilen og dernæst 5 minutters gang fra parkeringspladsen til Den Sorte Plads på Ydre Nørrebro i København. Tilholdssted for sammenslutningen FUCKING SKAK!!!, der året igennem har afholdt diverse laid-back skakarrangementer under betegnelsen “Det Sorte Felt”. Jeg havde været med til flere af disse, og var derfor klar over, at dagens arrangement, Det Snehvide Felt, havde potentiale til at blive et af årets skakhøjdepunkter.

Da jeg ankom på lidt efter kl. 13 så det lidt dødt ud. En håndfuld unge fyre var febrilsk i færd med at skrabe isen fra de granitborde, som udgør en integreret del af Den Sorte Plads’ indretning. Ingen var endnu i gang med at spille skak. Kaffevognen var dog i fuld gang, og blandt de få, der var mødt frem, var min gamle holdkammerat fra Helsingør Skakklub GM Sune Berg Hansen. Det viste sig han var hyret til at give simultan! Mens vi fik os en sludder om livets gang, blev brikkerne sat i bevægelse rundt omkring, flere folk kom til, og så var der lige pludselig alligevel leben og god stemning!

Arrangementerne på Den Sorte Plads er et friskt pust, når man er vant til de traditionelle skakturneringer med deres højtidelige og indelukkede atmosfære. På Den Sorte Plads er der ikke rørt brik og et dårligt træk kan laves om. På Den Sorte Plads må man gerne snakke mens man spiller. På Den Sorte Plads kommer man som tilskuer helt tæt på spillerne. På Den Sorte Plads må man gerne have smøg og mobiltelefon tændt ved brættet. På Den Sorte Plads går man ikke op i modstanderens rating og man spiller når man vil. På Den Sorte Plads behøver man ikke notere og man behøver ikke spille med ur. Man kan komme til Den Sorte Plads uden at have styr på skakspillets regler, og tage derfra som en glad skakspiller. På Den Sorte Plads finder man unge studerende, midaldrende klubspillere, smukke piger med langt hår og stramme jeans, 12-årige børn med deres forældre på slæb, hippe fyre med fuldskæg og strikhue. Det var på Den Sorte Plads, at kvindelandsholdets træner tidligere på året fik kam til sit hår af en ældre arabisk herre, der sidst havde spillet skak i et kaffehus i Baghdad for 30 år siden.

Det var søndag d. 28. december 2014. Det var isnende koldt, og vel omkring 100 mennesker gæstede Det Snehvide Felt og tog plads ved granitbordene for at spille skak, og kiggede på andre, der spillede skak, og var glædeligt forundrede over, at det hele var muligt og virkeligt. Stormesteren uddelte bøllebank til de tapre, først i lynskak med handicap 5 mod 1, derefter i simultan. Kaffelatten fra Kalles Kaffe havde blomst eller hjerte, og var i øvrigt ganske gratis. Pandekagekøen var uoverskuelig, men der var nok til alle. Der var varmelamper og uddelingshandsker, fleecetæpper og gummisæder mod den værste kulde. Og skakken var bare FUCKING SKAK!!!

TV2 Lorry var på pletten, og man kan se deres indslag her: Skak i vinterkulden

Skak.dk var på pletten, og man kan se deres indslag her: Det snehvide felt

FUCKING SKAK!!! kan findes på Facebook her: https://www.facebook.com/groups/203468016381356/

Skakpådensorteplads04
Det Snehvide Felt under en klar blå himmel.
Skakpådensorteplads01
Pressen var til stede.
Skakpådensorteplads02
Handicap-lyn med GM Sune Berg Hansen.
Skakpådensorteplads03
Dronningen er en pygmæ i orange heldragt.
Skakpådensorteplads07
Man kan få ørerne varmet mens man spiller.
Skakpådensorteplads06
Stormestersimultan.
Skakpådensorteplads09
Hyggeligt gensyn med gamle venner.
Skakpådensorteplads10
Pandekager til solen går ned.
Reklamer

2 kommentarer til “Skak på Den Sorte Plads

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s