Hækling · Strik

Multifarvet uldgarn fra Netto

Hvad kan man bruge Nettos multifarvede uldgarn til? I dette indlæg kommer Skakkerlakken med nogle forslag, og hun gør sig klog på brugen af multifarvet garn generelt.

For cirka to år siden blev jeg fristet over evne af en spotvare i Netto. Multifarvet uldgarn. Jeg kom ud af butikken med syv nøgler hver af et blå-grønt og et brun-grønt garn. Planen var at strikke trøjer til drengene den vinter. To vintre senere lå de fleste nøgler fortsat i stashen og gloede på mig.

Hvorfor var Skakkerlakken så længe om at komme i gang med dette garn? En ikke så uvæsentlig faktor er, at der er mange konkurrerende garntilbud som hun løbende falder for. Men det er ikke det eneste. For at et strikke- eller hækleprojekt skal blive vellykket, skal man tage højde for

  • garnets struktur
  • masketype
  • anvendelse af slutproduktet.

Når man arbejder med et multifarvet garn, skal man lægge

  • garnets farveforløb

til ligningen.

Det er lige så stille gået op for Skakkerlakken, at det ikke er så let at få disse til at gå op i en højere enhed. Listen viser også, at det er mere udfordrende at arbejde med multifarvet garn end med ensfarvet garn.

Det er sjældent jeg bliver begejstret for andres hjemmestrik i multifarvet garn. Mange bliver fristet til at bruge de flotte selvstribende strømpegarner til sweatre og veste. Men glatstrikkede trøjer i selvstribende garn har en tendens til at se bredere ud end de egentlig er. Strikkeretningen i kombination med garnets farveovergange resulterer i tynde vandrette striber, der klæder de færreste af os.

Snoninger, rib og hækling

Nogle forsøger, bevidst eller ubevidst, at bryde op i de tynde striber ved hjælp af snoninger og rib. Her opstår der et spændingsfelt mellem designelementer – er det snoningerne eller det multifarvede der skal præge det færdige objekt? På http://skauogco.blogspot.dk/2012/05/uld-i-varmen.html kan man finde et glimrende eksempel på, hvordan snoninger og multifarvet garn kan klæde hinanden. Snoninger og rib giver noget tiltrængt lodret modspil til de tynde vandrette striber. Det er endda Nettos multifarvede uldgarn, der er blevet brugt. Blot et andet farveforløb end de to jeg selv har anskaffet.

I hækling har selv de enkleste masker mere struktur og mere fylde end glatmasker i strik. Hækling falder derfor lidt i kategori med snoninger når man arbejder med multifarvet garn. Udfordringen består i at vælge masketyper, der spiller godt sammen med farveforløbet.

En god måde at udforske kombinationen af masketyper og farveforløb på, er at lave prøvelapper. På den måde får man en fornemmelse for, hvor hurtigt farven skifter, og om det valgte mønster tager sig godt ud sammen med farveforløbet. Og så får man strikkefastheden i tilgift. På billederne kan du se strikkeprøver i glatstrik med mit multifarvede uldgarn fra Netto.

strikkeprøve 2

strikkeprøve 1

Det er vigtigt at huske på, at banerne i det planlagte projekt typisk vil være længere end i prøvelappen, så striberne på prøvelappen vil være bredere end i den trøje man vil strikke. Prøverne viser hurtige farveskift i garnet, især det blå-grønne. En voksen-sweater i dette garn ville få de tynde striber, som jeg netop gerne vil undgå.

Jeg har så valgt at satse på nogle mindre projekter – en hue og et halstørklæde – og skiftet glatstrik ud med hækling. Huen bruger primært halvstangmasker og popcornmønster, mens halstørklædet er hæklet i granitmønster. Popcornmønsteret består af 5 stangmasker, som kædes sammen i top og bund. Derved komprimeres farveforløbet i garnet. Det giver en illusion af, at de enkelte popcorn er hæklet i hvert sit garn – farveforløbet fremhæver popcornmønsteret. Granitmønsteret i halstørklædet bliver også mere synlig ved, at forskellige dele af farveforløbet overlapper hinanden fremfor at ligge side om side (som det ville være i glatstrik). Derved ser vi udover striber en masse små firekanter.

hue og halstørklæde

Både halstørklædet og huen er gratis opskrifter, som jeg fandt via ravelry. Se her for Allen Williams’ hue og her for Suzanne Resauls halstørklæde.

Flere garntyper eller farveforløb

En anden måde at give det multifarvede garn noget modspil på, er at inddrage flere garntyper eller farveforløb. Jeg har selv forsøgt mig med at bruge Nettos multifarvede uldgarn sammen med et ensfarvet garn i følgende børnevest. Motorcykelmanden er strikket ved gobelinstrik i Létt-Lopi, mens det multifarvede uldgarn striber derudaf i baggrunden.

motorcykelmanden

Motorcykelmanden er tegnet af gadekunstneren HuskMitNavn og diagrammet (samt anvendelsen i en børnesweater) er udgivet i bogen “Til Kaffeslabberas”.

Det er selvfølgelig vigtigt at det multifarvede garn og det ensfarvede garn passer sammen. Som en tommelfingerregel går sort, hvidt og hele den mellemliggende gråskala sammen med alt. Det samme gælder brunt, medmindre det brune er tonet over mod en primærfarve (gult, rødt eller blåt). Ellers kan man vælge et ensfarvet garn i en af de nuancer, der også indgår i det multifarvede garn. Et mere spraglet resultat opstår ved at bruge en komplementærfarve til de nuancer i det multifarvede garn. Nettos brun-grønne garn ville gå fint i spand med bordeaux-rød eller shocking pink. Det blå-grønne garn ville være spændende at se sammen med en knaldrød eller orange farve.

De eventyrlige kan endda vove sig ud i at kombinere et multifarvet garn med et multifarvet garn. Man kan bruge det multifarvede garn fra begge ender, og strikke striber eller fair-isle. Striberne eller fair-isle mønsteret fremstår skiftevis mere og mindre tydeligt afhængigt af, hvilke dele af farveforløbet støder op til hinanden. Og følgende billede fra Skakkerlakkens arkiv viser et par strømper, der er strikket op i to helt forskellige selvstribende garner.

multifarvede strømper

Jeg har fortsat 1 brun-grøn og 5 blå-grønne nøgler på lager af Nettos multifarvede uldgarn. Men jeg er da blevet klogere på, hvordan jeg kan få det brugt!

 

 

 

2 kommentarer til “Multifarvet uldgarn fra Netto

Skriv et svar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s